U koliko ste zvjezdica? U 2 . . ili u 3 . . ?

Zašto volim Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu?

Iz više razloga.

Prvo, volim što je netko crno na bijelo odredio da onaj tko misli živjeti dobro u prostorno higijenskom smislu (čitaj 3 zvjezdice)  sa dvije spavaće sobe, koje podrazumjevaju četveročlanu obitelj,  treba imati barem dva sanitarna čvora.

Drugo, jako mi se sviđa što smatraju da je minimum za kupaonicu četiri metra kvadratna. Valjda je netko vladao sa osnovama matematike pa im je bilo jasno da wc školjka, umivaonik, tuš kada, i perilica jedva stanu u manje od toga, naravno ako se ne želiš kretati kroz prostor kao pantomimičar, a osobe smanjene pokretljivosti neću ni spominjati.

Treće, što ima i zgodan popis osnovne opreme koji ističe da je krevet za jednu osobu veličine 100x200cm, a za dvije osobe 160x200cm.

KREVET

Najveći vic je što taj pravilnik vrijedi i strogo se primjenjuje se za ljude-turiste.

Za nas ljude-domaće, nema pravila i nema minimuma.

Znate već kako ide kad nema minimuma. Onda ljudi-domaći, koji projektiraju za sebe, traže bračnu sobu od 10.0 m2 a dječju sobu od 8.0 m2. U slučaju da ljudi-domaći grade za prodaju, tada vrijede još bolja pravila, tada je za bračnu sobu dovoljno 9,0 m2 a za dječju 7,0 m2. Naravno, najsmješnije u takvim situacijama izgleda nenormalno širok hodnik od 100 cm. Taj hodnik izgleda nakaradno velik u odnosu na druge prostorije, dođe ti da ga smanjiš na 70cm.

Tražim da se uvede Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji objekata za domaćinstva!

Tada bi svaki naručitelj morao reći kako traži projekt za domaćinstvo od dvije zvjezdice, umjesto da se pretvaramo da su četiri. Osim ako je za prodaju pa je dovoljno i jedna.

Bar da svi znamo na čemu smo.

I da! Predlažem da se projektni zadatak ovjeren od investitora uokviri i objesi na vidno mjesto u zajedničkom prostoru svake višestambene zgrade. To bi bilo lijepo.

Dobro došli na moje stranice! Slobodno komentirajte i doprinesite temi koja vas zanima.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.