SUPERPARK OD UVALE BREGDETTI DO SUPERNOVE

#inicijativa02

GRADNJA SUVREMENOG ARBORETUMA UZ POTOK RIČINA

Zamislite da nam glavni prostorni orjentir u Zadru, nakon Poluotoka, nije šoping centar, nego Superpark? Arboretum, najveći u ovom dijelu Europe? Prekrasna i javno dostupna zelena površina koja omogućuje boravak na otvorenom svim građanima za razonodu, šetnju, biciklizam? Zamislite da možete prošetati do Supernove preko Karme bez bojazni od sigurne smrti?

* Ovu posljednju rečenicu razumiju samo poznavaoci novokomponirane zadarske prometne regulacije i brige o pješacima koja se manifestira kroz većinu novih vješto izvedenih prometnica te nadasve kreativnu i promjenjivu signalizaciju. Za ove koji ne razumiju, poslati ću vam upute sa kacigom i reflektirajućim prslukom.

Eto tako ja vidim prostor pritoka Ričina. Naravno, nakon što stavim ružičaste naočale i zaboravim da su koncepti kao javni prostor, zelene površine i ovlašteni krajobrazni arhitekt, u ovoj državi debelo na crnoj listi.

Montreal Botanical Garden, Canada

ČINJENICE KOJE SMO ZANEMARILI

Najveća poplava koja je zadesila ovo područje 11.09.2017. pokazala je jednu povijesnu činjenicu koju su neki zaboravili i zanemarili, pritok Ričine je ćudljiv i moćan. U starim kartama su ga često upravo iz tih razloga prikazivali puno većeg nego što je u stvarnosti. Ali što će nama stoljetne mudrosti pored ovako brutalno dobrog urbanizma.

Vegetacija u tom području buja, a i potok uz pristojno uređenje može postati atrakcija svoje vrste, mjesto šetnje i boravka u prirodi i zelenilu koja itekako nedostaje istočnom dijelu grada.  Pored uživanja u prirodi na takvim mjestima se mogu održavati razne manifestacije, izložbe, koncerti, te pregršt aktivnosti na otvorenom za građane svih uzrasta.

ZADAR OKREĆE NOVI ZELENI LIST

Područje kojim potok prolazi definitivno nije za građevinsku zonu, ali je idealno za arboretum ili bilo kakvu vrstu uređene zelene površine! Zar nije to odlično? Pa mi možemo postati najdraži grad Grete Thunberg! Zamislite novinske naslove :

¨Zadar, grad okrenuo novi list i betonu rekao NE!˝

˝Mali korak za čovječanstvo ali veliki zeleni korak za Zadar˝

˝Grad koji je prepoznao vrijednost potoka i snagu vode okrenuo u svoju korist!˝

˝Gradonačelnik malog grada iz Hrvatske gostuje na svjetskom sumitu na temu ozelenjavanja gradskih površina˝

˝ Zadar gradi svoj Central Park!˝

i takooo…..na trenutak je izgledalo skroz moguće.

Puno bi mi bilo draže čitati takve naslove nego kako ozelenjavamo grad kupusićima .

Kako još uvijek ne raspolažem sa čarobnim štapićem, evo nekoliko dobrih primjera iz neke druge civilizirane zemlje.

Project: Saiki Peace Memorial Park
Houston Arboretum & Nature Center
Glazov’s Town Garden

Voda je pokretačka snaga cijele prirode.

Leonardo da vinci

Dobro došli na moje stranice! Slobodno komentirajte i doprinesite temi koja vas zanima.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.