Kakav Poluotok želimo za svoju djecu?

Inicijative i pozitivna nastojanja za prostornim uređenjem grada Zadra

# inicijativa 01

Poluotok i stara gradska jezgra najvažniji je dio identiteta Grada Zadra. O gradu, i načinu života Zadrana kroz povijest i u današnje vrijeme najbolje se može saznati upravo na Poluotoku. Stoga možemo reći da u Poluotoku pronalazimo ogledalo našeg grada.

Želimo li da nam na Poluotoku izbijaju bankomati kao vodene kozice? Smatramo li da su tiramoli sa čistim rubljem ˝neprimjereni predmeti˝ a reklamni panoi nisu? Gledamo li na Poluotok kao mjesto suživota stanovanja i turizma ili ćemo ga pretvoriti u zonu za zabavu? Prijeti li Poluotoku iseljavanje stalnog stanovništva? Želim li na Poluotoku kupiti neki ručno rađeni proizvod sugrađana ili u grad  idem samo po kredit i toalet papir? To su samo neka od pitanja koja traže odgovor.  Pitanje koje obuhvaća sva pitanja zajedno je zapravo ˝Kakav Poluotok želimo za svoju djecu?˝.

U strateškom dokumentu Strategija razvoja grada Zadra istaknuto je niz problema s kojima se Poluotok suočava, međutim ništa se ne poduzima kako bi se ti problemi riješili. Sa povećanjem broja turista koji su i posljedica razvoja Luke Gaženica nužno je pripremiti Strategiju razvoja Poluotoka koja može dati odgovore na probleme kojima smo svi svjedoci te pripremiti aktivni plan za sanaciju štete i kvalitetan razvoj u budućnosti.

Za one koji žele znati što piše o Poluotoku u Strategiji razvoja grada Zadra 2013-2020 koja ističe dogodine i koliko od toga je mrtvo slovo na papiru, neka se koriste zdravim razumom, pročitaju Strategiju i pogledaju oko sebe.

http://www.grad-zadar.hr/repos/doc/Strategija%20razvoja%20grada%20Zadra.pdf

PRIJEDLOG MJERE 

Izrada Plana upravljanja povijesnom jezgrom uz interdisciplinarnu suradnju raznih struka i javnosti (predstavnici gradskih odjela, arhitekt, urbanist, sociolog, poduzetnik itd) . Mjere određene kroz Plan upravljanja povijesnom jezgrom potrebno je izraziti kroz detaljnije definirane odredbe Prostornog plana uređenja Grada Zadra i kroz komunalne službe. Plan upravljanja potrebno je revidirati svakih nekoliko godina kako bi se sagledalo učinjeno i pravovremeno reagiralo na nove potrebe prostora i građana koji još uvijek žive u tom prostoru.

 

POZITIVNI PRIMJERI

Postoje Gradovi koji su bar donekle na vrijeme shvatili važnost promišljanja o upravljanju starim jezgrama.

 

Koliko će nama trebati?

Koliko vremena? Koliko bankomata? Koliko štekata? Koliko pizza cutova? Koliko stanovnika? Koliko djece? Koliko budućnosti?

Jedna misao o “Kakav Poluotok želimo za svoju djecu?

Dobro došli na moje stranice! Slobodno komentirajte i doprinesite temi koja vas zanima.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.