Kako postaviti budžet za gradnju obiteljske kuće?

Gradnja obiteljske kuće je trnovit put kojeg jedna obitelj treba proći kako bi stvorila ˝krov iznad glave˝. Biti svoj na svome je nešto uistinu prekrasno i oslobađajuće, ali dok se do toga dođe treba puno strpljenja i eura. Ovim postom ću se pozabaviti ovim potonjim, eurima.

Prva stvar koju je potrebno napraviti osim projektnog zadatka tj programa po kojem će se objekt graditi je definiranje budžeta.

Kako uopće postaviti budžet za cijeli objek sa interijerom i okolišem? Koje su cijene gradnje? Koliko nam je potrebno da opremimo izgrađenu nekretninu? Sve su to pitanja s kojima se svaka obitelj susreće prije nego što se definira ukupni budžet.

Postavljanje budžeta za gradnju

Pokušati ću olakšati taj početak sa osnovnom tablicom za postavljanje buđeta. Tablica uključuje tri segmenta; građevinu, interijer i okoliš. Investitori često zaborave na ova druga dva segmenta, a s obzirom da se bez njih građevina ne može koristiti ili iznajmiti bilo bi najbolje da ih odmah uračunaju.

Za primjer sam uzela jednu prosječnu građevinu bruto površine od 240,0m2 sa dva stana, s obzirom na to da većina investitora u Dalmaciji uz svoj stan izgradi i još barem jedan ˝apartman˝ ili poslovni prostor. Pretpostavljenja kvadratura zemljišta je 450m2 što je nekakav minimum, pa je prema tome uzeto da kuća pokriva 150,0m2 a okoliša ostaje 300,0m2. Neto unutarnje površine su za 20-25% manje od bruto površina objekta, pa je na tu kvadraturu postavljen iznos koji je potreban za opremanje objekta, od igle do lokomotive ili u ovom slučaju od wc školjke do žlice.

Kvaliteta gradnje koju sam pretpostavila je srednja kvaliteta prema trenutnim standardima gradnje i energetske efikasnosti.

Budžet za gradnju na kopnu

Gradnja na kopnu se razlikuje od gradnje na otoku jer je operativno jednostavnija i povoljnija. Daleko od toga da je jeftina, pogotovo u posljednjih nekoliko godina kad su se procesi gradnje dodatno otežali zbog nedostatka radne snage. Kvalitetne izvođače je potrebno rezervirati i do godinu dana unaprijed.

Budget for building as average home on land

Budžet za gradnju na otoku

Gradnja na otoku nije nešto za što se izvođači otimaju, i to morate razumjeti. Za početak uzima puno puno više vremena, a kao što znamo vrijeme je novac. Osim vremena, često je problem i nedostupnost vode ili struje, ili pak pristup koji nije dovoljno širok za standardnu mehanizaciju već samo za kariolu (karić). Tako da se ne čudite što je gradnja na otoku skuplja.

Budget for building as average home on island

Izražene vrijednosti su bez PDVa. Teško je sad ulaziti u to da li će tvrtke koje će izvoditi objekt biti unutar sustava PDVa ili van sustava….i ostalu kombinatoriku.

Moja i vaša iskustva

Podatke koje sam unijela su iz mog osobnog iskustva, razgovora sa kolegama projektantima, izvođačima, nadzorima i voditeljima gradilišta sa područja Zadra i okolice.

Ukoliko mislite da nisu točni i da sve skupa košta dvostruko manje, ja ću biti najsretnija, odmah poslije vas i vašeg računa na banci.

Kakva su vaša iskustva?

Što mislite o postavljenim iznosima?

Mislite li da je to prenapuhano? Dokažite, izazivam vas. 🙂

Molim vas pišite kako bi jedni drugima pomogli….

Dobro došli na moje stranice! Slobodno komentirajte i doprinesite temi koja vas zanima.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.