Koliko je javna garaža, JAVNA?

Planira li Grad Zadar objaviti arhitektonsko urbanistički natječaj za javnu garažu na Ravnicama?

Zatvaranjem Muraja, goruće pitanje problema prometa u mirovanju na Poluotoku je još više zagorilo. Kuda? Kako? Kada?! Da se razumijemo, apsolutno podržavam povećanje javne pješačke površine ali istovremeno se pitam, mora li kod nas uvijek sve ići stihijski?ZABRANA PARKIRANJA

Potaknuta člankom u Slobodnoj (link na članak) koji kaže da u Gradu Zadru imaju u planu ˝strateško i dugoročno rješenje˝ o tome kako ćemo parkirati na Ravnicama, pitam se…. TKO ima rješenje i KOGA se pita za potrebe?

U nekom drugom gradu, prvo bi razmislili kako će se riješiti problem prometa, servisa, dostave i ostalih potreba građana, ako se već ukida 140 mjesta za potrebe šetnice.

U nekom drugom gradu, za zaštićenu jezgru koja je i na listi UNESCOove svjetske baštine bi prvo napravili PLAN UPRAVLJANJA ZAŠTIĆENOM GRADSKOM JEZGROM (o čemu sam već pisala u postu Kakav Poluotok želimo za svoju djecu?) .

U nekom drugom gradu, objavili bi JAVNI ARHITEKTONSKO URBANISTIČKI NATJEČAJ koji će ponuditi niz rješenja od kojih će se moći izabrati najkvalitetnije. Recentni primjer je Grad Split gdje su gradska tvrtka “Split Parking” i Društvo arhitekata Split (DAS) proveli jedan takav natječaj (link na članak).

U nekom drugom gradu bi i GRAĐANI MOGLI GLASATI za rješenje koje im se najviše sviđa jer ipak je to NAŠ grad.

Ili nije?

Garaža. Javna garaža.

Samo kad izgovoriš riječi javna garaža, već ti nije dobro. Zapravo, takvu asocijaciju treba promijeniti. Evo nekoliko meni dragih primjera arhitektonskih rješenja koja daju javnoj garaži kao servisnoj tipologiji građevine i jednu umjetničku notu koja može itekako oplemeniti javni prostor kroz estetiku, a najvažnije od svega kroz izvrsna funkcionalna rješenja i implementacije novih obrazaca korištenja takvih građevine.

00-story-museum-garage
Miami Museum Garage / WORKac + Nicolas Buffe + Clavel Arquitectos + K/R and J. MAYER. H. (link)
default
Magok Central Plaza / Wooridongin Architects (link)
jaja_parknplay-web-21-r_hjortshoj
Park ‘n’ Play / JAJA Architects (link)

Dobro došli na moje stranice! Slobodno komentirajte i doprinesite temi koja vas zanima.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.